Ik zal het maar meteen toegeven: ik ben een grote fan van WordPress. Het is een ideaal platform voor het bouwen en onderhouden van kleine tot medium websites en webshops voor mijn klanten: ZZP’ers, startende ondernemers en bedrijven in het MKB. Of zij nu een website met of zonder blog willen, een statische website laten maken of eentje met regelmatig wisselende content, dankzij WordPress webdesign krijgen ze precies de professionele site die ze willen. Wat maakt WordPress nu zo’n geweldige tool voor zowel webdesigners als voor gebruikers?

1. WordPress is goedkoop

WordPress zelf is helemaal gratis. Je kunt wel kosten maken door bijvoorbeeld een betaald thema te gebruiken of bepaalde plugins aan te schaffen, maar dat hoeft niet. Ook gratis thema’s en plugins werken uitstekend, en zelfs thema’s en plugins die je moet kopen zijn over het algemeen niet duur. Bij het laten maken van een website of webshop in WordPress wordt de prijs bepaald door de uren die de web developer erin moet stoppen, niet door dure techniek en prijzige platforms. Dit maakt WordPress webdesign een goedkope oplossing.

2. WordPress is makkelijk

WordPress is oorspronkelijk begonnen als een manier om bloggen voor iedereen makkelijk en toegankelijk te maken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volledig CMS (content management system), maar het gebruikersgemak staat nog steeds voorop. Ook beginners kunnen meteen aan de slag zonder eerst een hele cursus te moeten doorlopen. Content updaten is simpel, je hoeft geen HTML te leren of ‘WordPress voor dummies’ te lezen om je eigen site bij te kunnen houden. Mijn klanten hebben over het algemeen genoeg aan een korte, simpele uitleg en een eenvoudige handleiding. Iedereen die met Microsoft Word of Pages kan werken, zal het ook niet moeilijk vinden om met WordPress aan de slag te gaan. Wel zo prettig dus, als je niet voor elke kleine verandering aan je website weer naar je webdesigner terug wilt.

3. WordPress is flexibel

Wil je een blog? Een webshop? Een tweetalige of zelfs meertalige website laten maken? Een portfolio? Een foto site? Video? Animatie? Formulieren? Betaalmogelijkheden zoals iDEAL? Google Analytics? Demo mogelijkheden? Je bezoekers laten inloggen? Social media integreren? Je kunt het zo gek niet bedenken of WordPress heeft er een oplossing voor. Met zogenaamde plugins kun je allerlei functionaliteiten toevoegen en gebruiken. Er komen dagelijks plugins bij, zodat je altijd verzekerd kunt zijn dat jouw nieuwe website de laatste ontwikkelingen in online marketing volgt en blijft volgen.

Bovendien zijn er duizenden thema’s beschikbaar waarmee je je website elk gewenst uiterlijk kunt geven. Bijna alle moderne thema’s geven je de mogelijkheid om je website responsive te maken, zodat hij er ook goed uitziet op mobiel of tablet. En, goede thema’s laten je site er niet alleen professioneel uitzien, maar helpen je ook bij je SEO (search engine optimization, ofwel zoekmachine optimalisatie – zorgen dat je gevonden wordt in Google dus). WordPress is zelf al gemaakt voor SEO, en er zijn ook nog eens veel gratis plugins beschikbaar die je helpen bij het vindbaar maken van je site.

4. WordPress is altijd klaar voor de toekomst

WordPress is het populairste CMS van de wereld. Groot voordeel daarvan is dat er een gigantische community is van ontwerpers en gebruikers waar je met je vragen terecht kunt. Als je ergens tegenaan loopt, kun je er zeker van zijn dat iemand anders hetzelfde probleem of dezelfde behoefte heeft gehad én dat er een oplossing voor is gevonden. Hulp bij het website maken is altijd voorhanden in support forums, en sneller dan je denkt.

Dankzij die grote WordPress community wordt het systeem ook voortdurend verbeterd en uitgebreid. Hierdoor kan het zich continu aanpassen aan allerlei trends en veranderingen op het internet en in webdesign.