De snelheid waarmee een website laadt, is belangrijk. Snelheid is een van de factoren die het succes van een website bepalen. Een snel ladende website geeft een goede eerste indruk aan bezoekers en suggereert dat het om een professionele en betrouwbare site gaat. Komt de pagina echter niet snel genoeg op het scherm, dan zijn de meeste mensen geneigd om meteen weer te vertrekken en nooit meer terug te komen. En blijven ze nog wel, dan zal de conversie zeer laag liggen. Daarnaast is snelheid belangrijk voor Google: het telt mee in hoe hoog een site in de zoekresultaten komt te staan en heeft dus een direct effect op het aantal bezoekers.

Maatregelen om je WordPress website sneller te maken

Je wilt er dus voor zorgen dat je website zo snel mogelijk is. In dit artikel geef ik een aantal praktische tips waarmee je de snelheid van een WordPress website kunt verhogen. Ook als je niet zo technisch bent, zal je met deze maatregelen een flinke verbetering van de snelheid van je WordPress website zien.

Tools om de website snelheid te meten

Om te beginnen wil je weten hoe snel je website nu is. Ik gebruik zelf drie tools die de snelheid meten en daarnaast specifieke aanbevelingen doen waarmee je je site sneller kunt maken:

Van deze drie schijnt Pingdom het accuraatst te zijn, maar ze zijn alle drie goed. Welke je ook kiest, het is altijd goed om in het begin de tests meerdere keren uit te voeren. De gemeten snelheid zal van test tot test verschillen, omdat de omstandigheden – zoals serversnelheid –  steeds een beetje kunnen veranderen. Door een aantal keer te meten krijg je een goede baseline zodat je later kunt zien hoeveel je vooruit bent gegaan.

De snelheid tests werken eenvoudig door de URL van je website in te voeren. Je kunt ook nog spelen met de instellingen, zoals de plaats waar de test gedaan wordt of de browser waarmee getest moet worden. Hiermee kun je de omstandigheden van jouw echte bezoekers zo veel mogelijk benaderen. Noodzakelijk is dit echter niet.

De testresultaten worden handzaam samengevat in een rapportcijfer, en je krijgt ook de laadtijd, de grootte van de pagina en het aantal requests te zien. Daarnaast kun je dieper op de resultaten ingaan en krijg je aanbevelingen waarmee je de resultaten kunt verbeteren. GTmetrix geeft ook aan hoe hoog de prioriteit van de verbeteringen is.

snelheid WordPress website verbeteren

Afbeeldingen optimaliseren

De meeste websites gebruiken veel afbeeldingen. Image bestanden vormen daarmee een groot deel van de bestanden die bij een bezoek aan de website worden uitgeserveerd. Dit maakt het optimaliseren van afbeeldingen erg belangrijk als je de snelheid van je website wilt verhogen. Er zijn twee routes die je hierbij kunt volgen: optimaliseren met behulp van een plugin, of offline optimaliseren voordat je de afbeeldingen überhaupt uploadt.

Welke route je ook kiest, het is belangrijk om alleen afbeeldingen te uploaden die de juiste afmetingen hebben. Zelfs een foto die over de hele breedte van de website komt te staan hoeft over het algemeen niet breder te zijn dan 2048 px. Heb je dus een foto die groter is dan nodig, pas de afmetingen dan aan, zodat je al die extra MBs niet mee hoeft te torsen.

De volgende stap in het optimaliseren is het comprimeren van je bestanden. Goede compressie maakt het bestand een stuk kleiner terwijl je het verschil niet of nauwelijks ziet. Een goede tool hiervoor is TinyPNG. Je kunt je bestanden comprimeren via de website, of je kunt de bijbehorende WordPress plugin gebruiken.

Naast de Tiny PNG plugin zijn er verschillende plugins die ook goed werken. Bijvoorbeeld:

Expires headers instellen

Krijg je in de tests de volgende resultaten te zien: ‘cache static content’, ‘add expires headers’ en/of ‘leverage browser caching’, dan moet je ‘expires headers’ instellen. Hiermee vertel je de browser dat er een kopie van je website gemaakt moet worden en hoe lang deze kopie geldig is. Je site wordt hiermee sneller voor je terugkerende bezoekers.

Expires headers worden geregeld in het .htaccess bestand. Dit bestand kan je (via ftp of via een file manager van je hosting provider) vinden in je WordPress installatie (meestal in de public_html map). Zorg dat je ook verborgen bestanden kunt zien, anders kun je dit bestand misschien niet vinden en bewerken. Download het bestand en voeg onderstaande code toe – helemaal bovenaan, nog boven # BEGIN WordPress:

Copy to Clipboard

Sla het bestand op en upload het weer naar je WordPress installatie. Tip: schrijf niet meteen over het oude .htaccess bestand heen, maar hernoem dit bestand naar .htaccess.oud voordat je het aangepaste bestand uploadt. Op die manier hou je nog even een backup voor de zekerheid.

Query strings verwijderen

Een andere aanbeveling die vaak uit de snelheid tests komt, is ‘Remove query strings from static resources’. Query strings hebben een vraagteken in zich en kunnen door veel proxy servers niet gecached worden, waardoor ze de laadtijd van een website verslechteren. Er bestaan verschillende WordPress plugins die je helpen om query strings uit statische resources te verwijderen. Ik gebruik zelf de plugin Remove Query Strings From Static Resources van Your WP Expert. Deze plugin hoef je alleen maar te installeren en te activeren, er zijn geen instellingen die je moet veranderen, het werkt meteen.

Gratis CDN van Cloudflare gebruiken

Een Content Delivery Network (CDN) maakt je website een stuk sneller doordat het je statische bestanden naar je bezoeker brengt vanaf een server locatie die het dichtstbij die bezoeker is, en jouw server minder belast. Cloudflare biedt een gratis CDN die prima met WordPress werkt.

Volg deze stappen om Cloudflare op je WordPress website in te stellen:

  1. Ga naar cloudflare.com, klik op de Sign Up button en volg de aanwijzingen om een account aan te maken.
  2. Voeg je domeinnaam toe via Add a website en klik op de button Scan DNS Records.
  3. Controleer of de DNS records correct en compleet zijn (je kunt je DNS records bij je domeinnaam provider vinden).
  4. Zo ja, klik op Continue, selecteer ‘Free website’ en klik weer op Continue.
  5. Je krijgt nu de nameservers te zien die Cloudflare gaat gebruiken voor jouw website.
  6. Ga hiervoor naar je domeinnaam provider en wijzig de huidige nameservers in de nameservers die Cloudflare wil gebruiken (NB: dit proces is bij elke provider anders).
  7. Ga terug naar Cloudflare en bevestig dat de nameservers zijn aangepast door op de Continue button te klikken.
  8. Je komt nu op een Overview scherm met een zwarte balk die betekent dat de veranderingen nog niet helemaal zijn doorgevoerd. Zodra de veranderingen zijn doorgevoerd krijg je een mailtje van Cloudflare en verandert dit in een groene balk.

Vanaf nu wordt jouw website via Cloudflare’s wereldwijde en supersnelle netwerk ‘uitgeserveerd’ naar je bezoekers. Als je wilt, kun je Cloudflare verder optimaliseren voor je WordPress website door de Cloudflare plugin te installeren. Je hebt daarvoor je domeinnaam nodig en de Cloudflare API Key die je via je Cloudflare account settings kunt vinden. Kopieer de Global API Key en plak deze in de WordPress Cloudflare plugin settings.

Het gebruik van Cloudflare geeft de snelheid van je website meteen een flinke boost. Om dit nog te verbeteren zijn er diverse instellingen en tools waarmee je kunt experimenteren. Bijvoorbeeld door onder Speed te kiezen voor Auto Minify en voor Rocket Loader. Pas op: check hierna of alles op je site nog werkt!

Installeer een caching plugin: WP Fastest Cache

Via caching worden je websitebestanden tijdelijk opgeslagen om sneller toegang tot deze bestanden mogelijk te maken. Als je hosting provider al ingebouwde caching biedt, is het niet nodig en zelfs gevaarlijk om zelf ook een caching plugin te gebruiken. Maar als dit niet het geval is, raad ik WP Fastest Cache aan, omdat het een relatief eenvoudige plugin is die toch prima werkt. Op abcwebsites.nl heb ik deze plugin zo ingesteld:

snelheid WordPress website verbeteren

Make fewer http requests

Een van de meest voorkomende aanbevelingen is om het aantal http requests te verminderen. Http requests zijn verzoeken die vanuit de browser naar je server worden verstuurd als iemand je website bezoekt, bijvoorbeeld om een bepaald bestand te tonen of een script te laden. Als dit er veel zijn, wordt je website trager. Je wilt het aantal server requests dus zo laag mogelijk houden – uiteraard zonder functionaliteit te verliezen. Een goede WordPress plugin die je hiermee helpt is Autoptimize. Je kunt hiermee verschillende maatregelen nemen, en helaas is het voor iedere website anders. Ook hier geldt dus dat je verschillende opties moet uitproberen en via een van de test tools moet kijken of het aantal http requests afneemt.

Laat je het verhogen van de snelheid van je WordPress website toch liever over aan professionals?

Neem dan contact op met ABCwebsites.
Verhoog mijn snelheid