Al eerder schreef ik over het gebruikersgemak van WordPress. In de basis is WordPress een zeer eenvoudig systeem, waarmee iedere beginner meteen uit de voeten kan. Daarbij komen de WordPress plugins, waarmee je nieuwe functionaliteiten aan je website kunt toevoegen, zowel voor als achter de schermen. Deze WordPress plugins zijn soms gratis, soms betaald.

WordPress plugins zoeken

Hoe weet je nu of er een WordPress plugin is die doet waar jij naar op zoek bent? Een goed startpunt is de WordPress Plugin Directory, een overzicht van alle WordPress plugins die je kunt downloaden en installeren, met een beschrijving en met reviews van gebruikers. Maar eigenlijk is de vraag niet of er een plugin is die de functionaliteit levert die je zoekt, maar welke plugin het beste is en bovendien compatibel is met jouw WordPress thema. Want je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een WordPress plugin voor.

Favoriete WordPress plugins

De lijst met WordPress plugins die we bij ABCwebsites gebruiken is behoorlijk lang, maar er zijn een stuk of negen plugins die we voor vrijwel elke website installeren. In alfabetische volgorde:

1. AddThis for WordPress

Met AddThis wordt het delen en volgen van content en websites gemakkelijk gemaakt. Zie je de sociale iconen aan de rechterkant van elke pagina op abcwebsites.nl?  Deze zijn gemaakt via de speciale WordPress plugin van AddThis.

WordPress plugins - AddThis

 

2. Broken Link Manager

Deze WordPress plugin zoekt continu naar gebroken backlinks naar je website en archiveert ze voor je. Indien gewenst kan je met Broken Link Manager een e-mail alert instellen zodat je het meteen weet als er een nieuwe gebroken link is ontdekt – en actie kan ondernemen!

WordPress plugins - Broken Link Manager

 

3.  Duplicate Post

WordPress is in de basis zo eenvoudig dat er soms functionaliteiten ontbreken die eigenlijk best in die basis thuishoren. Het eenvoudig kopiëren van een webpagina of blogbericht is er zo eentje. Gelukkig voorziet de WordPress plugin Duplicate Post hierin. Je kunt een pagina of bericht ‘klonen’ of het als een nieuw concept bewerken en opslaan.

WordPress plugins - Duplicate Post

 

4. Inbound Now Installer

Eigenlijk drie WordPress plugins in één: WordPress Calls to Action, WordPress Landing Pages en WordPress Leads. Deze zijn ook los te gebruiken, maar samen vormt Inbound Now ze een krachtig lead generation systeem voor inbound marketing. Inclusief conversietracking, A/B testing en multivariate testing.

WordPress plugins - Inbound Now

 

5. JM Twitter Cards

Met Twitter Cards kan je je tweets verrijken met foto’s, video’s of samenvattingen. Voor iedereen die zelf geen HTML code wil toevoegen aan zijn webpagina’s, is er de WordPress plugin JM Twitter Cards.

WordPress plugins - JM Twitter Cards

 

 6. KnowMyRankings

Het maken van een website begint zo ongeveer bij het doen van goed zoekwoordenonderzoek: op welke zoektermen zou je website goed moeten “ranken” in de Google-resultaten. Met de WordPress plugin KnowMyRankings kan je in je WordPress dashboard meteen zien hoe goed jouw zoektermen scoren en scoorden.

WordPress plugins - KnowMyRankings

 

7. Password Protected

De eenvoudigste manier om je website of delen van je website met een wachtwoord te beveiligen. Handig als je site nog niet klaar is om met het grote publiek te delen maar je wel al iets wilt laten zien aan bijvoorbeeld klanten. Daarnaast kan je deze WordPress plugin Password Protected uiteraard ook gebruiken om standaard delen van je website af te schermen.

password protected

 

8. WordPress Backup to Dropbox

Iedereen die wel eens een hele dag aan zijn website heeft gewerkt om er vervolgens achter te komen dat alle wijzigingen verdwenen waren, zal deze WordPress plugin Backup to Dropbox zeker waarderen. Site, media en database worden opgeslagen in Dropbox, zo vaak en wanneer jij wilt. Een praktische aanvulling op de backup van je hosting provider.

WordPress plugins - Backup to Dropbox

 

9. WordPress SEO

Een WordPress plugin van de onvolprezen SEO expert Joost de Valk (Yoast). Alle on-page SEO aspecten kan je met deze ene plugin beheren. Vanuit de keuze voor een focus keyword helpt WordPress SEO je om betere content te schrijven en je keyword overal terug te laten komen. Daarnaast biedt het onder meer XML sitemaps en kan je titels en metabeschrijvingen snel bewerken.

WordPress plugins - SEO by Yoast